Anime Reviews Reviews

Κριτική Ταινίας: Τζουτζούτσου Κάισεν 0 (2021) του Παρκ Σανγκ-χου

"Say that sooner"

Ακολουθώντας την πρόσφατη μόδα ταινιών άνιμε βασισμένες σε σειρές που σάρωσαν τα ταμεία στην Ιαπωνία, οι δημιουργοί ενός από τους πιο δημοφιλής σόνεν (κατηγορία που απευθύνεται κυρίως σε έφηβους άνδρες) τίτλους, δεν μπορούσαν να μείνουν έξω από το παιχνίδι. Η ταινία «Τζουτζούτσου Κάισεν 0» βασίζεται στην ομώνυμη σειρά μάνγκα, αν και προηγείται χρονολογικά.

Η ιστορία επικεντρώνεται σε διαφορετικό χαρακτήρα από τον πρωταγωνιστή της σειράς, Γιούτζι Ιταντόρι, με τον Γιούτα Οκότσου να είναι ο κεντρικός ήρωας αυτήν την φορά. Ο Γιούτα βασανίζεται από μια Kατάρα (πνευματικά όντα που πορεύονται απο την επιθυμία τους να βλάψουν την ανθρωπότητα) που προήλθε από την πρώην κοπέλα του, Ρίκα. Η Κατάρα τον ακολουθεί παντού, σε μία άκρως ανησυχητική συνύπαρξη, μιας και έχει πάρει μια πραγματικά τρομακτική μορφή, και είναι πάντα διατεθιμένη να προστατέψει τον ξενιστή της, χωρίς να νοιάζεται καθόλου για τις συνέπειες. Η συμπεριφορά της έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη απομόνωση του Γιούτα, κάτι που αλλάζει, όμως, όταν απαντά έναν Μάγο, τον Σατόρου Γκότζο, ο οποίος έχει διαφορετικά σχέδια για εκείνον, παρά την αντίδραση των ανωτέρων του. Ο Γιούτα αποφασίζει να τον ακολουθήσει στο σχολείο του, ώστε να μάθει να ελέγχει τις δυνάμεις της Κατάρας.

Εκεί, ο Γιούτα μαθαίνει τα πάντα για την τέχνη του Τζουτζούτσου και πως να μάχεται ενάντια σε άλλες κατάρες, και μετά από πολλούς κλυδωνισμούς, καταφέρνει να αποκτήσει και κάποιους φίλους, στα πρόσωπα των Τόγκε Ινουμάκι, Μάκι Ζένιν και Πάντα. Την ίδια στιγμή όμως, ο Σούγκουρου Γκέτο, γνωστός ως ο πιο τρομακτικός χειριστής Κατάρας, έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει τα σχέδιά του για να ξεφορτωθεί όλους όσους δεν είναι Μάγοι, και έχει και μια ομάδα που τον υποστηρίζει. Η αναμέτρηση είναι αναπόφευκτη.

Ακολουθώντας ουσιαστικά την ίδια συνταγή με την σειρά, η οποία «δανείζεται» πολλά στοιχεία από το «Ναρούτο», καθώς βασίζεται σε ένα απομονωμένο αλλά χαρισματικό παιδί που μαθαίνει να ελέγχει τις δυνάμεις του, το «Τζουτζούτσου Κάισεν 0» δεν διακρίνεται για την πρωτοτυπία του. Υπάρχει όμως, μια σειρά από στοιχεία που κάνουν την ταινία να ξεχωρίζει, τόσο τεχνικά όσο και βάσει περιεχομένου. Το πρώτο είναι η σχέση του Γιούτα με την Κατάρα του, και κυρίως το ότι η αγάπη της Ρίκα για αυτόν συνέχισε και αφού μετατράπηκε σε αυτό το τρομακτικό πλάσμα, σε μία άκρως γκροτέσκα ιστορία αγάπης, ειδικά όσον αφορά τον τρόπο που το εκδικητικό πνεύμα είναι πάντα πρόθυμο να γίνει άκρως βίαιο για να τον προστατέψει, σε σημείο που ο Γιούτα πρέπει να προσέχει να μην σκοτώσει τον οποινδήποτε είναι δίπλα του. Επιπλέον, η ανατροπή που εμφανίζεται σε ένα σημείο της ιστορίας προσθέτει ένα καλοδεχούμενο, δραματικό στοιχείο στην ταινία, που, σε συνδυασμό με την ιστορία της Ζένιν, προσθέτει βάθος στην αφήγηση και αυξάνει την συμπάθεια που μπορεί να νιώσει ο θεατής για τους πρωταγωνιστές.

Ακόμα ένα εξαιρετικό στοιχείο της ταινίας είναι το γενικότερο σχέδιο, με τα διάφορα υπόβαθρα να είναι άκρως εντυπωσιακά και σχεδιασμένα με την μεγαλύτερη δυνατή λεπτομέρεια και ο σχεδιασμός των χαρακτήρων του Ταντάσι Χιραμάτσου, ο οποίος βρίσκει το απόγειό του στην πληθώρα «Κατάρων» που εμφανίζονται στην ταινία. Από τις πιο «ασήμαντες», που εμφανίζονται μόνο για λίγο, σε αυτές που πρωταγωνιστούν, όπως η Ρίκα και εκείνη που χρησιμοποιεί ο Γκέτο, το σχέδιο και ο χρωματισμός τους είναι άψογος ενώ και η σύλληψή τους άκρως πρωτότυπη. Σε συνδυασμό με μία ακόμα εξαιρετική δουλειά από το στούντιο Μάπα, η ταινία αναδεικνύεται ως υπέροχη οπτικοακουστικά, γεγονός που είναι απόλυτα διακριτό στις διάφορες σκηνές δράσης.

Τέλος η θεματική της φιλίας, κάποιες στιγμές χιούμορ που προέρχονται κυρίως απο το γεγονός πως o Ινουμάκι μιλάει μόνο με λέξεις που αναφέρονται σε φαγητό από ψάρια, και την όλη παρουσία του Πάντα, προσθέτουν ακόμα περισσότερη ψυχαγωγία στο άνιμε.

Το «Τζουτζούτσου Κάισεν 0 είναι ένα εντυπωσιακό άνιμε, το οποίο συνεχίζει την εξαιρετική πορεία του γενικότερου τίτλου, και μια ταινία που θα βρει απήχηση τόσο στους οπαδούς της σειράς όσο και σε αυτούς των σόνεν στο στυλ του «Ναρούτο»

About the author

Panos Kotzathanasis

Panagiotis (Panos) Kotzathanasis is a film critic and reviewer, specialized in Asian Cinema. He is the owner and administrator of Asian Movie Pulse, one of the biggest portals dealing with Asian cinema. He is a frequent writer in Hancinema, Taste of Cinema, and his texts can be found in a number of other publications including SIRP in Estonia, Film.sk in Slovakia, Asian Dialogue in the UK, Cinefil in Japan and Filmbuff in India.

Since 2019, he cooperates with Thessaloniki Cinematheque in Greece, curating various tributes to Asian cinema. He has participated, with video recordings and text, on a number of Asian movie releases, for Spectrum, Dekanalog and Error 4444. He has taken part as an expert on the Erasmus+ program, “Asian Cinema Education”, on the Asian Cinema Education International Journalism and Film Criticism Course.

Apart from a member of FIPRESCI and the Greek Cinema Critics Association, he is also a member of NETPAC, the Hellenic Film Academy and the Online Film Critics Association.

Subscribe to Our Newsletter

>