Japanese Reviews Reviews

Κριτική Ταινίας: The First Slam Dunk (2022) του Τακέχικο Ινούε

The First Slam Dunk (2022) by Takehiko Inoue

Σε παραγωγή της Toei Animation και το Dandelion Animation Studio, το “”, βασίζεται στην σειρά μάνγκα του , ο οποίος επίσης λειτουργεί ως σκηνοθέτης εδώ, και αποτέλεσε μια ακόμη κορυφαία επιτυχία στο ταμείο όχι μόνο της Ιαπωνίας, αλλά και των γειτονικών ασιατικών χωρών. Ως τέτοιο, η ταινία έγινε η πέμπτη υψηλότερα εισπρακτική ταινία anime όλων των εποχών στην Ιαπωνία, η δεύτερη στη Ν. Κορέα (και η δεύτερη υψηλότερα εισπρακτική ταινία γενικά φέτος μέχρι στιγμής), ενώ έσπασε επίσης αρκετά ρεκόρ στο κινέζικο box office. Τέλος, βραβεύτηκε με το Βραβείο Ακαδημίας της Ιαπωνίας για την Ταινία Άνιμε της Χρονιάς στο 46α Βραβεία της Κινηματογραφικής Ακαδημίας της Ιαπωνίας το 2023.

Παρά τον τίτλο της, η ταινία μεταφέρει το τελευταίο κεφάλαιο του μάνγκα, στο οποίο το αουτσάιντερ, η ομάδα μπάσκετ του Λυκείου Σόχοκου αντιμετωπίζει τους πρωταθλητές της Σάννο, η οποία περιλαμβάνει αρκετούς από τους καλύτερους παίκτες της χώρας. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, διαιρείται σε δύο μέρη, καθώς πέρα από τον αγώνα, η ιστορία επικεντρώνεται επίσης στο παρελθόν των πρωταγωνιστών και το πώς κατέληξαν τελικά να γίνουν μέλη της ομάδας, με την ιστορία της οικογένειας του Ryota Miyagi να έχει την μερίδα το λέοντος. Σε αυτό το πλαίσιο, η ταινία εξετάζει βαθιά τον τρόπο με τον οποίο ο μεγαλύτερος αδελφός του, ένας αστέρας του μπάσκετ, και ιδιαίτερα ο θάνατός του επηρέασε τις αποφάσεις της ζωής του Ryota και τον χαρακτήρα της μητέρας του, που αντιμετώπισε έναν δεύτερο θάνατο στην οικογένεια. Το υπόβαθρο των υπολοίπων παικτών λαμβάνει επίσης κάποιο χρόνο στην οθόνη, προσθέτοντας ένα στοιχείο εφηβικού/σχολικού δράματος στο προαναφερθέν οικογενειακό δράμα.

Αυτή η αντιπαράθεση δράματος και αθλητισμού λειτουργεί αρκετά καλά για την ταινία, αν και υπάρχουν στιγμές που κάποιος θα αισθανθεί ότι οι αναδρομές θα μπορούσαν να ήταν λιγότερες, καθώς ο αγώνας είναι αρκετά εντυπωσιακός από μόνος του. Αυτή η επιλογή πιθανώς απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν απολαμβάνουν το συγκεκριμένο άθλημα τόσο πολύ, ή δεν έχουν γνώση του υποβάθρου των χαρακτήρων, και υπό αυτήν την έννοια λειτουργεί καλά. Το σχόλιο για το πώς μια τραυματική εμπειρία επηρεάζει τους ανθρώπους και πώς οι ενέργειες των γονιών και κάποιες απρόβλεπτες στιγμές μπορούν να διαμορφώσουν τη ζωή κάποιου, ωστόσο, εκφράζεται αρκετά επιτυχώς από το υπόβαθρο του Ryota.

Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, ωστόσο, είναι ο ίδιος ο αγώνας. Τα ιαπωνικά αθλητικά anime τείνουν να υπερβάλλουν σχεδόν κάθε στιγμή στους αγώνες που παρουσιάζουν, αλλά αυτό δεν ισχύει καθόλου εδώ, αν και το δράμα δεν λείπει. Αντιθέτως, ο ρεαλισμός είναι του υψηλότερου βαθμού που έχουμε δει, όχι μόνο σε anime, αλλά και σε οποιοδήποτε είδος αθλητικής ταινίας. Οι δημιουργοί της ταινίας ζήτησαν τη βοήθεια επαγγελματιών μπασκετμπολίστων για την απιεκόνιση του αγώνα, και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, καθώς φαίνεται να έχουν καταγράψει έναν εντυπωσιακό αριθμό λεπτομερειών σχετικά με το πώς παίζεται το άθλημα. Από την προσπάθεια του αμυντικού να μην επιτρέψει στον επιτιθέμενο να πάρει εύκολα τη μπάλα, έως την άμυνα πάνω στην μπάλα, τα double και triple teams, το zone press, οι πάσες, οι προσποιήσεις, τα ριμπάουντ (και τα επιθετικά και τα αμυντικά) και οι μάχες στο ζωγραφιστό, όλα παρουσιάζονται εδώ με έναν συνδυασμό τεχνικής αρτιότητας και ρεαλισμού που καταλήγει να είναι αρκετά εντυπωσιακός.

Όσον αφορά το δράμα που αναφέρθηκε, μεγάλο μέρος του αποτελεί η παρουσία του Hanamichi και η προθυμία του να θυσιάσει το σώμα του για να επιτύχει σε όλες τις μικρές λεπτομέρειες που καθορίζουν ποιος αναδύεται νικητής. Η δεύτερη κύρια πηγή δράματος προέρχεται από το σκορ, καθώς το Shohoku βρίσκεται πίσω σημαντικά αλλά καταφέρνει να ανατρέψει τον αγώνα. Σε αυτο το κομμάτι, πρέπει επίσης να αναφερθεί η επίδραση του “”, ενός άλλου μπασκετμπολικού anime, το οποίο τελείωσε με απογοήτευση για τους πρωταγωνιστές, μια παρόμοια ομάδα. Έτσι, το φινάλε του “Πρώτου ” δεν είναι εξ αρχής καθορισμένο ως νίκη των πρωταγωνιστών, αυξάνοντας έτσι την αγωνία όσον αφορά το αποτέλεσμα, το οποίο τοποθετείται με επιδεξιότητα προς το τέλος, σε μια σειρά από τις τελευταίες στιγμές παιχνιδιού.

Επιπλέον, και για να επιστρέψουμε στον ρεαλισμό της ταινίας, έχει δοθεί προσοχή και στον τρόπο που αντιδρούν οι προπονητές και ο βοηθός προπονητής του Shohoku, καθώς και στις αντιδράσεις του κοινού, με τους οπαδούς της Sanno να κερδίζουν τη “μάχη των κερκίδων” από την αρχή. Ο συνδυασμός του 3DCG για τις σκηνές μπάσκετ, με την προσθήκη μερικών 2D σκηνών όπου οι σχεδιαστές χρησιμοποίησαν motion capture ως αναφορά για να απεικονίσουν τις κινήσεις του μπάσκετ με όσο το δυνατόν περισσότερο ρεαλισμό, λειτουργεί πολύ ωραία για τον αγώνα, με τη δουλειά που έκανε η Toei Animation και το Dandelion Animation Studio να είναι εξαιρετική. Επιπλέον, το γεγονός ότι οι σκηνές που δεν ανήκουν στον αγώνα είναι όλες σχεδιασμένες στο χέρι λειτουργεί επίσης ωραία, ως ένας εντυπωσιακός συνδυασμός των δύο. Ο σχεδιασμός χαρακτήρων του (ο οποίος είναι επίσης υπευθυνος animation) είναι ενίοτε λίγο ατελής στην παρουσίαση της ανατομίας των παικτών, αλλά καθώς περνάει ο χρόνος και οι κινήσεις στο γήπεδο γίνονται πιο έντονες, αυτή η πτυχή τελικά υποβαθμίζεται και τόσο το σχέδιο όσο και η κίνηση αναδεικνύονται ως εξαιρετικές

Το “The First Slam Dunk” είναι μια πολύ ψυχαγωγική ταινία που θα αρέσει ιδιαίτερα στους οπαδούς των αθλητικών anime και της συγκεκριμένης σειράς, ενώ υπάρχουν στοιχεία που θα αγγίξουν επίσης ένα διαφορετικό κοινό, σε έναν συνολικά εξαιρετικό τίτλο.

About the author

Panos Kotzathanasis

My name is Panos Kotzathanasis and I am Greek. Being a fan of Asian cinema and especially of Chinese kung fu and Japanese samurai movies since I was a little kid, I cultivated that love during my adolescence, to extend to the whole of SE Asia.

Starting from my own blog in Greek, I then moved on to write for some of the major publications in Greece, and in a number of websites dealing with (Asian) cinema, such as Taste of Cinema, Hancinema, EasternKicks, Chinese Policy Institute, and of course, Asian Movie Pulse. in which I still continue to contribute.

In the beginning of 2017, I launched my own website, Asian Film Vault, which I merged in 2018 with Asian Movie Pulse, creating the most complete website about the Asian movie industry, as it deals with almost every country from East and South Asia, and definitely all genres.

You can follow me on Facebook and Twitter.

Subscribe to Our Newsletter

>